26. januar 2019

Hvad skal man melde?

At melde er vanskeligt i L’Hombre. Og det er særligt vanskeligt p.g.a talonen, som er tilfældighedsskabende. Man skal passe på med at være alt for forsigtig, men man skal heller ikke “overmelde” sine kort. En tommelfingerregel kan være den, at hvis du aldrig taber og indimellem sågar går kruk, så melder du for lidt. Hvis du til gengæld taber stort set alle dine meldinger, så melder du for “hårdt”. Specielt for nye spillere er denne balance vanskelig, men garvede spillere kan også have det svært med meldingerne. L’Hombre er et vidunderligt, vanskeligt og tilpas uforudsigeligt spil!
Den 22/1 2019 havde vi en del lidt vanskelige meldinger i klubturneringen. Turneringsleder Poul Aagaard tog nogle billeder af de hænder, og herunder kan du se dem med nogle af mine kommentarer.

Øst – forhånd. Her er der en farlig ren nolo, hvis man tør. Man kan få stik i spar og især klør, men man er renonce i hjerter, så hvis det bliver spillet, kan man komme af med klør 7. Man kunne også bytte klør 7 væk til en købe-nolo. Til et spil i spar skal man helst kø’be en trumf og en konge. Tourné er en svag mulighed med to maniller og en del spar. Jeg ville bytte klør 7 væk til en købe-nolo.
Vest – forhånd. Her er en rigtig god tourné respekt, hvis man bare ikke vender hjerter… Solo i spar er også muligt og måske solo i ruder, men ingen af disse soloer er særligt sikre. Man bør melde tourné respekt efter min mening.
Vest – mellemhånd. Solo i hjerter ser oplagt ud ved første øjekast. Men med en fus i hver farve og rød trumf er to matadorer sjette faktisk ikke så stærk en hånd, som man skulle tro. Den går ofte ned. Hvis modspillernes trumfer sidder fordelt 5-1 eller 6-0, er den nok prisgivet. Så enten spil eller solo i hjerter.
Syd – forhånd. Her er også en rigtig god tourné respekt, men også solo i spar og ruder kan meldes. Man er renonce i klør, så begge soloer har chancen for at få stik på en lille trumf. Der er en trumf mere i ruder, men der er jo også flere trumfer i ruder end i spar i det hele taget. I spar er der to konger. Jeg ville melde solo i spar.
Vest – mellemhånd. Ren nolo eller måske nolo ouvert? Nogle fabler om solo i spar, men det er en meget tvivlsom ide. Man kan i ren nolo kun få stik i hjerter. Man kan til gengæld vanskeligt “løbe fra” de hjerter, da man skal have hele tre afsmid. Så jeg mener faktisk, at man bør melde nolo ouvert på disse kort. Argumentationenen er, at hvis ouvert’en taber, så vil den rene nolo sandsynligvis også tabe. Mange l’hombrespillere har en nærmest panisk angst over, at modspillerne kan se deres kort i nolo ouvert. Og derfor meldes det for sjældent. Meld nolo ouvert.
Nord – forhånd. Her er nogle VIRKELIG vanskelige kort. Der er to små soloer i spar og ruder, men begge er lige på kanten og kan nok ikke tåle, at trumfen sidder særligt samlet hos den ene modspiller. Man kan også vælge at købe til et spil, selvfølgelig. I spar-soloen er ruder-fusen stærkere, end spar-fusen er i ruder-soloen. Men begge soloer risikerer at lide hjerter-døden, da man ikke har særligt mange trumfer at stikke ind med. Jeg ville melde spar-solo, spille spar 5 ud og håber, de ikke kan spille hjerter ret mange gange!
Øst – mellemhånd. Spil i ruder eller solo i ruder, måske? Hvis man antager, at der ikke bliver taget to hjerterstik fra en, og at trumferne er fordelt, og at man har hjemve og medvind, så kan man måske melde solo i ruder. Jeg ville OVERVEJE at melde solo i ruder, hvis jeg havde udspil. Ellers spil.
Syd – mellemhånd . Her er et fint spil i klør. Og man kan godt overveje at spille solo i klør, selvom det er MEGET få trumfer, man har. Så få, at det er meget sandsynligt, at ihvertfald den ene fus-konge bliver stukket. Og igen, som i spil 16, risikerer man at lide ruder-døden. Soloen i spar er betydeligt svagere efter min mening. Jeg havde faktisk disse kort, men min makker meldte spil foran mig. Og så vurderede jeg, at soloen i klør ikke er stærk nok til at forsvare at melde min makker af. Men det skulle jeg måske have gjort, for Bjarne tabte spillet! Og soloen kunne måske have vundet….